Någon gång under skoltiden kommer det ofta på tal att klassen man går i vill åka på en gemensam klassresa. Klassen startar vanligtvis igång en klasskassa där man samlar pengar som ska användas till resan. Ibland sätter föräldrarna in en liten summa pengar till klasskassan men vanligast är att klassen själva hittar på olika sätt att tjäna pengar till klassen. Ibland anordnar man disco för yngre elever för att på så vis tjäna in lite pengar. Man kan även samla in tomburkar att panta. Ibland kan skolklasser få städa vissa områden i kommunen och då få betalt för det. Ett annat sätt är att samla in saker till en loppis. Man kan även göra en klassförsäljning då man säljer en eller flera produkter för att på så vis tjäna pengar till klassen. I den här artikeln berättar vi lite mer om de olika sätten.

Ordna ett disco

Att ordna ett där man tar inträde av de som kommer kan vara ett bra sätt att få in pengar till klassresan. På discot kan man sälja godis, popcorn och andra saker som gör att förtjänsten blir större. Ibland ordnas halloweendisco och då kan man även ha en spökrunda för de som vill. Att gå spökrundan tar man extra betalt för och tjänar på så vis ännu mer pengar.

Pant

Samla ihop pant hemma i familjen för att få mer pengar. Ni kan även leta efter tomburkar i naturen eller kanske knacka på hos grannar och fråga om ni kan få pantburkar eftersom ni håller på att samla ihop pengar till en framtida klassresa.

Städa för kommunen

De flesta kommuner erbjuder skolklasser och idrottslag att städa områden i kommunen mot betalning. Det är att bra tillfälle att samla ihop hela klassen några timmar för att tillsammans städa i naturen och samtidigt få betalt för det.

Loppis

Att ordna en loppis kan både vara väldigt kul projekt för klassen och samtidigt vara ett bra sätt att tjäna in mer pengar. Börja med att samla ihop saker ni vill sälja. Välj sedan ett lämpligt ställe där ni kan ha loppisen. Gör iordning informationsblad och sätt upp där det står plast, datum och tid då loppisen är.

Klassförsäljning

Detta sätt brukar vara riktigt lönsamt. Hittar klassen en bra produkt att sälja kan man snabbt tjäna mycket pengar. Olivolja är populärt. Det är något alla använder hemma i köket och det är dessutom nyttigt. Olivolja innehåller mängder av antioxidanter och även bra fetter som stärker blodkärlen och hjärtat. Säljer ni tillsammans med Olivprinsen får ni en olivolja av högsta kvalitet som dessutom ger bra förtjänst. För att lyckas bra med er klassförsäljning, bestäm först hur lång säljperiod ni ska ha. Gör sedan upp ett mål hur mycket ni vill sälja för att få ihop så mycket pengar som ni behöver. Låt hela klassen arbeta tillsammans, det stärker sammanhållningen och gör även försäljningen både roligare och mer lönsam.

Sammanfattning

Att tjäna pengar till klassen kan göras på många sätt. Vad klassen än väljer att göra så finns goda möjligheter att lyckas. Att göra någon tillsammans hela gruppen stärker sammanhållningen. När klassen äntligen tjänat ihop de pengar som behövs blir nästa steg att planera och åka på en drömklassresa.